Karine van ’t Land – Denkfouten bij artsen
Karine van ’t Land gaf als jeugdarts een baby van twee maanden oud de vaccinatie voor een baby op de leeftijd van drie maanden. Is Karine slordig, dom of lui? Misschien, maar ze handelde hier helaas op basis van een denkfout, die door experts de availability bias wordt genoemd. Het aanbod stuurt het denken. Als jeugdarts ziet ze routinematig kinderen van één maand en van drie maanden op haar spreekuur. De baby van twee maanden was een uitzondering op de routine. Een uitzondering op de routine wordt alleen met moeite waargenomen, zeker tijdens een druk spreekuur.
Als Karine en haar collega’s meer van denkfouten wisten, hadden zij er misschien voor gezorgd dat het werkproces anders was ingericht. De assistente zou bijvoorbeeld een rode vlag kunnen zetten bij ieder kind dat niet binnen het routinematige aanbod past.
Een persoonlijke ervaring, die ernstiger was dan bovenstaand voorbeeld, maakte dat Karine zich wèl ging verdiepen in denkfouten in de geneeskunde. Tijdens haar TED Talk vertelt ze over haar bevindingen. Hoe kan kennis over denkfouten helpen om geneeskunde veiliger te maken? En hoe kun je die kennis toepassen op public health?
Karine is als arts-onderzoeker en arts M&G i.o. verbonden aan het Amsterdam UMC. Ze doceert medisch leiderschap aan bachelorstudenten geneeskunde op het Radboudumc en het Amsterdam UMC en aan enkele vervolgopleidingen.
Iwona de Jonge – Kramarz – Wake up; sex robots are coming!
De vierde industriële revolutie, oftewel een fusie tussen de fysieke, digitale en biologische wereld staat op de stoep. Zijn wij hier klaar voor? Iwona de Jonge, verpleegkundige M&G bij GGD Brabant-Zuidoost en tweedejaars bij haar opleiding bij de NSPOH, neemt jullie graag mee in haar passie voor technologie. Haar passie voor dit onderwerp komt naar eigen zeggen voornamelijk door de invloed van futuristen, de technologietrends en door de stad Eindhoven, de plaats waar ze werkt. Als verpleegkundige ziet ze technologie als iets wat ons mogelijkheden geeft om functioneel te kunnen leven. Technologie kan ons nog meer voordelen bieden, mits we bereid zijn bestaande oordelen los te laten.
Zo ziet Iwona mogelijkheden om kunstmatige intelligentie, in de vorm van seksrobots, preventief in te zetten voor de volksgezondheid. Robots zijn een volgende stap in de menselijke evolutie. Maar vormen seksrobots een toekomst zonder gevaren? Hierover moeten wij in het bedrijfsleven, als wetenschappers en wetgevers, als samenleving, het gesprek over aan durven gaan. Dus de vraag is: durf jij dat?
Henry de Vries – Ice cream does not cause sunburn. How conspiracy theories threaten vaccination programs
Elk jaar sterven in Nederland 600 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Met HPV vaccinatie is dit aantal terug te brengen tot 200 slachtoffers en in 30 jaar tijd kan baarmoederhalskanker zelfs de wereld uit zijn. Daarvoor moeten wel genoeg mensen worden gevaccineerd en dat is in Nederland niet het geval. Sterker nog, het aantal meisjes dat zich laat vaccineren is vorig jaar gedaald tot onder de 50%.
Deze dalende vacccinatiegraad wordt aangemoedigd door de verspreiding van complottheorieën van de anti-vaxxer beweging. In Frankrijk heeft de daling van kindervaccinaties al gezorgd voor duizenden voorkombare gevallen van mazelen, plús de eerste mazelen-doden. Het is hoog tijd doelgerichte aanvallen op levensreddende vaccinatiecampagnes een halt toe te roepen. Maar hoe dan?
Veel mensen zitten met hun handen in het haar wat betreft deze kwestie. Een mogelijk plan van aanpak wil Henry de Vries dan ook graag met je delen tijdens zijn TED Talk. Henry is werkzaam als dermatoloog bij de SOA poli van de GGD Amsterdam en het Amsterdam UMC. Hij is tevens lid van de commissie HPV van de Gezondheidsraad en spreekt op persoonlijke titel. Na zijn Talk kunnen we hopelijk met z’n allen zeggen: En zó zorgen we ervoor dat er minder kostbare levens onnodig verloren gaan!
Tessa Kouwenhoven – The problem with health care today: disease is business, prevention is not
Gezondheid is ons grootste goed. Als bedrijfsarts van één van de grootste ziekenhuizen is Tessa Kouwenhoven de hele dag omringd door mensen die vechten tegen ziekte; zowel patiënten als zorgprofessionals. Verlies van gezondheid betekent veel veelal ook een verlies van zelfvertrouwen, van een sociaal leven en van financiële zekerheid. De oplossing lijkt simpel: steeds meer onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl ziekte kan voorkomen. Het verbaast Tessa dan ook dat het aantal mensen met obesitas en bewegingsarmoede toeneemt. Dus met alleen constateren van risico en oplossing zijn we er nog niet. Hoe zouden we dit wél kunnen doen? En welke rol spelen zorgprofessionals hier bij?
Tessa is eind 2017 gepromoveerd aan het Erasmus MC op het proefschrift PerfectFit@Work en neemt je mee aan de hand van eigen ervaringen en haar wetenschappelijk onderzoek.
Sheda Broer-Sadrzadeh – Chronische ziekten. Oorsprong en ondergang
Veel chronische ziektes waar onze moderne maatschappij mee kampt, vinden hun oorsprong in de baarmoeder. De leefstijl van onze ouders rond de conceptie is belangrijker voor onze gezondheid dan de meeste pogingen om gezond te leven op volwassen leeftijd. Deze informatie is in wetenschappelijke kringen wijd verspreid en zou makkelijker beschikbaar moeten zijn voor de algemene bevolking. Vooral de doelgroep- aanstaande ouders – is voor beleidsmakers en de preventieve gezondheidszorg lastig te bereiken. Want hoe bereik je wensouders? Waar vind je ze? En hoe vergroten we het maatschappelijk bewustzijn over het belang van leefstijl van ouders rond de conceptie?
Tijdens een inspirerende voordracht neemt Sheda je mee in wat er bekend is over dit onderwerp en komt met vernieuwende ideeën om aanstaande ouders te bereiken.
Sheda Broer-Sadrzadeh werkt al jaren als jeugdarts en is in 2017 gepromoveerd op de invloed van het intra-uterien milieu op de vruchtbaarheid. Wat kunnen wij doen om gezamenlijk het fundament van een gezond en gelukkig leven sterker te maken?
Evi Vermeer – No collaboration without polarisation
In de afgelopen decennia zijn talloze boeken verschenen over hoe je effectief kan samenwerken. Toch is samenwerken voor veel mensen ook vaak een langdradig proces. Waarom? De voornaamste reden is dat we te veel de confrontatie uit de weg gaan en niet goed weten hoe we gebruik kunnen maken van conflicten.
Evi Vermeer (1966) is trainer en teamcoach. In de afgelopen jaren heeft ze talloze teams begeleid bij het effectiever samenwerken. Keer op keer werd ze geconfronteerd met hoe verschillende meningen en belangen teams uit elkaar leken te drijven. Hoewel ze zelf ook van het harmoniemodel is, leerde ze door het teamcoachen de waarde van conflicten zien. Met haar TED Talk wil ze het publiek uitdagen en inspireren meer gebruik te maken van meningsverschillen en botsende belangen.
Angela Vos – Over life-events en veerkracht
Alle ouders willen dat hun kinderen gezond en gelukkig opgroeien. Helaas is dat niet voor alle kinderen weggelegd. Denk aan kinderen die door een ingrijpende gebeurtenis opgroeien in een eenoudergezin.
Angela Vos is een alleenstaande moeder van een puberdochter. Een alleenstaande moeder worden was nooit haar bedoeling en de aanleiding dat dit toch gebeurde is erg verdrietig. Toch bestempelt Angela zichzelf ook als iemand die geluk heeft. Hoe komt het dat zij veerkracht bezit? Wat betekent dit voor de manier waarop ze omgaat met deze levensuitdaging?
In haar inspirerende Talk zal Angela jullie meenemen in het effect van life-events en hoe veerkracht helpt om de impact van deze gebeurtenissen zoveel mogelijk te beperken. Als oud-gemeenteraadslid en als master of public health, werkzaam bij de GGD, zal ze jullie laten zien hoe we allemaal bij kunnen dragen aan het vergroten van de veerkracht bij mensen die een life-event meemaken. Welke rol kunnen de gemeente, de GGD en instellingen binnen en buiten de reguliere zorg hierin spelen?
Kunnen we, samen, tegen mensen waarvan we weten dat ze een life-event meemaken zeggen: ‘Ik loop een stukje met je mee. Je hoeft niks met mij en ik wil me niet opdringen, maar weet dat ik er ben’.
Durven we dat?